2010 Mekelle Αιθιοπίας

Γενικές Πληροφορίες

2010 Mekelle Αιθιοπίας

Η Αιθιοπία βρίσκεται στη βορειο-ανατολική Αφρική, είναι από τις παλαιότερες χώρες στον κόσμο, με ιστορία 4.4 εκ. ετών και από τα παλαιότερα μέρη όπου έζησε άνθρωπος. Είναι από τις πρώτες Χριστιανικές χώρες του κόσμου (από τον 4ο αιώνα), με Χριστιανική πλειοψηφία ως σήμερα.

Ανεξάρτητο κράτος από την αρχαιότητα, με μοναρχικό καθεστώς για το μεγαλύτερο μέρος της ιστορίας της, παρέμεινε ανεξάρτητη ακόμη και όταν τα περισσότερα άλλα Αφρικανικά κράτη τελούσαν υπό αποικιακό καθεστώς.ethiopia-map

2010 Mekelle Αιθιοπίας

Η Αιθιοπική οικονομία είναι από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες στην Αφρική, αν και παραμένει από τα φτωχότερα κράτη στον κόσμο. Έχει πληθυσμό 80 εκατ. (η τρίτη πολυπληθέστερη χώρα στην Αφρική), που είναι κυρίως αγροτικός, με προσδόκιμο επιβίωσης τα 55.4 χρόνια και αναλογία 2,6 γιατρούς/100.000 κατοίκους.

Η περιοχή του Tigray είναι η βορειότερη περιοχή της χώρας, με πρωτεύουσα το Mekelle και πληθυσμό 4,5 εκατ., από τα οποία μόνο το 19.5% ζεί σε αστικά κέντρα.

2010 Mekelle Αιθιοπίας

Το Πανεπιστήμιο του Mekelle ξεκίνησε το 2000, έχει 7 σχολές, 44 τμήματα, 3 campus στην πόλη και 23.000 φοιτητές. Το 2002 ιδρύθηκε το College of Health Sciences, που περιλαμβάνει και Ιατρική Σχολή. Το πανεπιστημιακό νοσοκομείο Ayder Referral Hospital άνοιξε τον Σεπτέμβριο του 2008, με συνολική δυνατότητα 480 κλινών και 7 χειρουργείων. Σήμερα λειτουργούν μόνο 240 κλίνες και 3 χειρουργεία λόγω ελλείψεως εξοπλισμού και κυρίως προσωπικού.

Το ειδικευμένο ιατρικό προσωπικό αποτελείται από 12 εξειδικευμένους ιατρούς και συγκεκριμένα 3 παθολόγους, 3 παιδίατρους, 2 γυναικολόγους, 1 γενικό χειρουργό, 1 ακτινολόγο, 1 δερματολόγο και 1 ψυχίατρο.

Τους παραπάνω πλαισιώνουν 20 γενικοί ιατροί υπό εκπαίδευση, 65 τελειόφοιτοι φοιτητές της Ιατρικής Σχολής και 145 νοσηλεύτριες.

Αποτελέσματα

Κατά τη διάρκεια της αποστολής μας:

 • πραγματοποιήθηκαν 39 χειρουργικές επεμβάσεις,
 • εκπαιδεύτηκε το ιατρικό και παραϊατρικό προσωπικό του νοσοκομείου σε νέες χειρουργικές τεχνικές,
 • έγινε επανεκτίμηση του αιμοπαθολογοανατομικού υλικού του νοσοκομείου,
 • προσφέρθηκαν 250 κιλά αναλώσιμου ιατροφαρμακευτικού υλικού,
 • εγκαταστάθηκε λογισμικό τηλε-ιατρικής σε συνεργασία με το Εργαστήριο Ιατρικής Φυσικής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ (Καθηγητής κ. Ε. Γεωργίου),
 • εξετάσθηκαν μαθητές του σχολείου της Ελληνικής κοινότητας της Addis Ababa,
 • προσφέρθηκε εξοπλισμός στην Μη Κυβερνητική Οργάνωση OSSA (Organisation for Social Service for AIDS) της επαρχίας του Tigray, που ενημερώνει τον πληθυσμό για το AIDS και υποστηρίζει ορφανά παιδιά.

Συμμετέχοντες

Υπατία Δούση-Αναγνωστοπούλου, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια του Εργαστηρίου Ιστολογίας-Εμβρυολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, Διοργανώτρια της αποστολής,
Χ. Δερβένης, Χειρουργός, Διευθυντής Α΄ Χειρουργικής Κλινικής Νοσοκομείου «Κωνσταντοπούλειο-Αγ. Όλγα», Αθήνα, ,
Κ. Αυγερινός, Χειρουργός, Επιμελητής Α΄ Χειρουργικής Κλινικής Νοσοκομείου «Κωνσταντοπούλειο-Αγ. Όλγα», Αθήνα, ,
Κ. Μανές, Χειρουργός, Επιμελητής Α΄ Χειρουργικής Κλινικής Νοσοκομείου «Κωνσταντοπούλειο-Αγ. Όλγα», Αθήνα, ,
Ε. Ξυνός, Χειρουργός, Αναπληρωτής Καθηγητής Χειρουργικής του Πανεπιστημίου Κρήτης, ,
Ε. Χατζηθεόκλητος, Χειρουργός, Διευθυντής Χειρουργικής Κλινικής Νοσοκομείου «Αγ. Δημήτριος», Θεσσαλονίκη, ,
Ε. Παυλάκης, Χειρουργός, Θεραπευτήριο «Υγεία», ,
Λ. Μπαλτατζή, Αναισθησιολόγος, Νοσοκομείο «Κωνσταντοπούλειο-Αγ. Όλγα», Αθήνα, ,
Α. Ανδρέου, Αναισθησιολόγος, Γενικό Νοσοκομείο Διδυμοτείχου, ,
Ε. Γεωργιάδη, ειδικευόμενη Παθολόγος, Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας, ,
Χ. Λέου, Νοσηλεύτρια, Νοσοκομείο «Κωνσταντοπούλειο-Αγ. Όλγα», Αθήνα, ,
Κ. Κουτσομύτη, Νοσηλεύτρια, Νοσοκομείο «Κωνσταντοπούλειο-Αγ. Όλγα», Αθήνα, ,
Ι. Αναστασοπούλου, Νοσηλεύτρια, Νοσοκομείο «Κωνσταντοπούλειο-Αγ. Όλγα», Αθήνα, ,
Λ. Μυρσάκη, Νοσηλεύτρια, Νοσοκομείο «Κωνσταντοπούλειο-Αγ. Όλγα», Αθήνα, ,
Reda Weldeselassie, 4ετής υπότροφος φοιτητής Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ

2010 Mekelle Αιθιοπίας

Εντυπώσεις

2010 Mekelle Αιθιοπίας

“Η επίσκεψη σε μια χώρα σαν την Αιθιοπία σε γεμίζει με εικόνες, συναισθήματα και σκέψεις που έχεις ξεχάσει. Η επαρχία Tigray και ειδικότερα το Mekelle σου διδάσκουν μαθήματα διαφορετικής φιλοσοφίας.

Η πρώτη επαφή με τους ανθρώπους του Mekelle φανερώνει αμέσως την ταυτότητα αυτής της κοινωνίας, μιας κοινωνίας με διαφορετική φιλοσοφία και πολιτισμό. Οι ρυθμοί της καθημερινότητας είναι αργοί σα να μην έχει σημασία ο χρόνος. Σε ένα κόσμο που στην πλειοψηφία του ζει με φρενήρεις ρυθμούς, εκεί οι κάτοικοι μοιάζουν να αντιστέκονται στο κυνήγι του χρόνου. Είναι χαμογελαστοί, φιλόξενοι πάντα με κάθε καλή διάθεση να σου μιλήσουν.

Δεν σε αντιμετωπίζουν ως ξένο, δείχνουν σεβασμό με τη συμπεριφορά τους και αναγνωρίζουν την προσφορά και τη βοήθεια που παρέχεις.
Διακρίνει κανείς μια λάμψη στο βλέμμα τους, μια ζωντάνια και μια δίψα να γνωρίσουν τον κόσμο. Έχουν υψηλό το θρησκευτικό αίσθημα και στην καθημερινότητά τους δεν ξεχνούν να ευχαριστήσουν το Θεό (είναι χριστιανοί ορθόδοξοι στην πλειοψηφία τους) για όσα τους χαρίζει.

2010 Mekelle Αιθιοπίας

Στους δρόμους δύσκολα συναντά τη “φασαρία” της πόλης. Λίγα είναι τα αυτοκίνητα που κυκλοφορούν, ενώ δεν λείπουν οι εικόνες ανθρώπων που εξυπηρετούνται από άμαξες ή ζώα. Υπάρχουν πιάτσες ταξί και μέσα μαζικής μεταφοράς αλλά δεν αποτελούν πρώτη επιλογή στην καθημερινότητα. Σε μια χώρα με μεγάλη παράδοση στον κλασσικό αθλητισμό και ειδικότερα στις δρόμους μεγάλων αποστάσεων, οι άνθρωποι επιλέγουν να μεταβούν στους προορισμούς τους πεζοί. Κοινωνικές επιδημίες όπως είναι το κάπνισμα και η παχυσαρκία δεν έχουν θέση στη δική τους κοινωνία.

Η σωματοδομή τους είναι λεπτή και επιδεικνύουν φυσική αντοχή και δύναμη σε κάθε τους δραστηριότητα.

2010 Mekelle Αιθιοπίας

Παρά τον εκσυγχρονισμό του τόπου και τη συχνή συναναστροφή με το δυτικό κόσμο, οι κάτοικοι εκεί εξακολουθούν να διακατέχονται από προλήψεις, φοβίες και δεισιδαιμονίες. Είναι χαρακτηριστικό ότι πριν καταφύγουν σε εξειδικευμένη ιατρική βοήθεια, προσπαθούν να ξεπεράσουν την ασθένειά τους με παραϊατρικούς τρόπους. Αντιμετωπίζουν το πρόβλημα σαν κάποιο «κακό» και προσπαθούν να το ξορκίσουν με προσευχή, βότανα και αυτοσχέδιες θεραπείες. Συνολικά, η επίσκεψη σε έναν τέτοιο τόπο και ειδικότερα ως μέλος ανθρωπιστικής αποστολής είναι μια αξέχαστη εμπειρία. Σε βοηθά να συνειδητοποιήσεις αξίες που έχουν ξεχαστεί, να έρθεις πιο κοντά με την ευαίσθητη πλευρά του εαυτού σου και να νιώσεις πως το να προσφέρεις ανθρωπιστική βοήθεια είναι τελικά ανάγκη και όχι υποχρέωση.

Η επίσκεψη μιας ομάδας ιατρών ευρωπαϊκής χώρας σε μια απομακρυσμένη και δύσκολη περιοχή με διαφορετική νοοτροπία, παράδοση αλλά και παθολογία είναι ιδιαιτέρως χρήσιμη γιατί υπενθυμίζει σε όλους ότι οι ευκαιρίες, οι δυνατότητες και οι ανέσεις που θεωρεί δεδομένες ο καθένας στη δική του χώρα δεν είναι πραγματικότητα για κάποιες άλλες χώρες.”

Ελένη Γεωργιάδη,
Μέλος Αποστολής «ΑΝΘΡΩΠΟΣ»
Mekelle Αιθιοπίας, 2010

Ευχαριστίες

2010 Mekelle Αιθιοπίας

Ευχαριστούμε θερμά τους χορηγούς

 • Κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση
 • Ίδρυμα Α. Γ. Λεβέντη
 • Ίδρυμα Μποδοσάκη

 τις εταιρείες

 • ELPEN
 • VIVARTIA

καθώς και

 • το Νοσοκομείο «Κωνσταντοπούλειο-Αγία Όλγα» για την προσφορά
  ιατροφαρμακευτικού υλικού
 • την εταιρία EFG Eurolife για την ταξιδιωτική ασφάλιση των εθελοντών
 • την εταιρεία CIVITAS για τη δημιουργία του λογότυπου της οργάνωσης
 • την Turkish Airlines για την εκπτωτική προσφορά στο κόστος μεταφοράς του
  ιατρικού υλικού
 • την Ethiopian Airlines για τη δωρεάν μεταφορά του ιατρικού υλικού
 • την Ελληνική Κοινότητα της Addis Ababa, τον Πρέσβη κ. Μ. Δαρατζίκη και
  στην οικογένεια Κ. Καλογερόπουλου, για την υποδοχή, ξενάγηση και το
  δείπνο που παρέθεσαν στα μέλη της αποστολής στον Ελληνικό Αθλητικό
  Όμιλο της Addis Ababa.

Φωτογραφίες

Η βοήθειά σου μπορεί να κάνει τη διαφορά ! Υποστήριξέ μας

Μάθε τα νέα μας πρώτος!

Scroll to Top